La Ruta dels bolets pintats forma part d’una gimcana autèntica de tardor amb un recorregut d’uns tres quilòmetres pel bosc de Castellfollit de Poblet, a tan sols 56 km de l’Ecocamp Vinyols (a menys d’una hora del càmping).

Els nens podran gaudir d’un joc òptic on els arbres seran el referent principal per anar seguint el recorregut. Durant tres quilòmetres, haureu de buscar sis bolets pintats als arbres i identificar-los! Els bolets a trobar són: el peu de rata, la farinera borda (un bolet verinós), l’ou de reig (bolet amb molt valor culinari), el fredolic, l’apagallums i el clàssic rovelló. Una proposta molt divertida per aprendre a identificar els bolets i passar un dia divertit amb la família!

Us animeu a buscar-los?

La ruta dels bolets pintats

Com arribar-hi?

Des de l’Ecocamp Vinyols haureu d’agafar la primera sortida de la rotonda en direcció Reus. Una vegada arribeu a la rotonda de l’entrada a Reus heu de girar a la dreta i incorporar-vos a la T-11 direcció Tarragona. A uns pocs quilòmetres, sortiu de l’autovia en direcció Montblanc. Una vegada passat Montblanc heu de seguir recte fins l’Espluga de Francolí i agafar la carretera T-700 direcció Poblet.

Passat el Monestir de Poblet direcció Prades, hi ha el bosc Castellfollit, un petit bosc amb molt d’encant i ple de màgia on ens aturarem per a fer la ruta dels bolets. Haureu d’agafar el trencall entre els km 6 i 7 de la carretera T-700 i just a l’alçada d’una creu de fusta hi ha l’accés al Paratge del Bosc de Poblet, la creu la trobareu a la vostra esquerra. Entrareu per un camí que va pel mig del bosc i aproximadament a 1 km passareu per l’àrea recreativa de la Roca de l’abella. Haureu de continuar 2,4 km més endavant per aquell mateix camí fins a arribar a la casa forestal de Castellfollit on hi ha aparcament pel cotxe, a tan sols 5 minuts d’on just inicia la ruta.

On comença i quin és l’itinerari a seguir?

La ruta comença a la cadena que prohibeix l’accés als vehicles a la pista forestal de Castellfollit al Titllar. A uns 5 minuts seguint el camí a mà dreta, trobareu un panell informatiu d’on comença l’itinerari de la ruta. Al panell hi ha totes les indicacions necessàries per seguir l’itinerari. Nosaltres us aconcellem l’itinerari curt que aproximadament té una durada d’ 1 hora i mitja, tot i que podeu fer la ruta més llarga circular.

Itinerari curt:

Adequat per a famílies. Tot i que a l’inici hi ha un tram amb fort pendent, permet un retorn per la pista principal

  • Punt d’inici i final: àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit
  • Tipus de ruta:circular
  • Distància: 3 km
  • Desnivell: 190 m de pujada i baixada
  • Dificultat: fàcil
  • Durada: 1,30 hores
  • Marques de seguiment: senyals direccionals Paratge Natural de Poblet amb el número 4

Comencem el recorregut

El primer bolet que us trobareu serà el peu de rata, just a 5 minuts de l’inici pujant el sender. El segon bolet, la farinera borda, el trobareu una vegada agafeu el desviament situat a l’esquerra  a l’alçada del peu de rata i a poc menys de 3 minuts ja veureu el bolet pintat a l’arbre, junt amb una calavera que ens indica que és un bolet verinós!

Per anar a buscar el tercer bolet, haureu de desfer el camí i tornar al camí principal del sender, a l’esquerra del bolet peu de rata. Aproximadament, a uns 10 minuts, trobareu un encreuament on haureu de seguir recte fins a arribar a la part ampla del camí,  allí hi trobareu un pal indicador que us indicarà que cal tornar a enfilar-vos pel mig del bosc (seguint l’itinerari 4) per retrobar-os la pista principal. Arribats a aquest punt, trobareu unes escales naturals a mà esquerra que us portaran a visualitzar el següent bolet, el fredolic. A pocs metres del fredolic, retornant al camí principal de la ruta i, a mà esquerra després d’un gir, trobareu l‘ou de reig.

Per anar a buscar els dos últims bolets i fer una parada per a fer pícnic i descansar, haureu de desfer el tram del sender i arribar a la pista principal de nou. Haureu de seguir tot recte sense desviaments i abans d’arribar a la zona de pícnic, a mà dreta, trobareu l’apagallums i el rovelló. Aquesta última part del recorregut fins a trobar els dos últims bolets pintats, té aproximadament una durada de 40 miunts. A la zona de pícnic hi trobareu una font, taules i zona infantil per a que juguin els nens.

Si teniu sort, potser trobeu no tan sols els bolets pintats… sinó bolets de veritat! Us aconsellem portar un cistell per agafar-los, sempre que els agafeu amb les tècniques idònies per no fer malbé el sotabosc i amb l’ajut d’alguna persona amb experiència.

Fonts: youmekids , wikiloc, totnens