El barranc de les Tosques de Vilaplana es forma de la unió de quatre barrancs que baixen dels vessants de l’antic terme municipal de la Mussara. En aquesta barreja d’aigües hi destaca la formació de la tosca, que és la precipitació del carbonat càlcic que porta l’aigua.

El camí que es fa cap al salt que hi ha a les Tosques, és apte per nens i nenes a partir de 4 anys, fa uns 7km anant i tornant i hi ha alguna zona amb desnivell pronunciat, però compensa un cop s’arriba a la zona més planera i gaudeixes de les vistes espectaculars dels salts.

La Ruta:

Heu d’arribar a la població de Vilaplana, l’Ecocamp Vinyols està a 20 minuts en cotxe, i deixar els cotxes aparcats al C/ Santiago Rossinyol (a prop de l’escola).

Tot seguit s’ha d’agafar el camí que passa pel costat de la Font de la Creu i seguirem pujant pel camí antic de les Tosques, que no fa molt que l’han restaurat. Quan arriba una intersecció, s’agafa el camí en direcció a la Mussarra, tot seguint les marques de P.R. (Petit Recorregut) de color groc i blanc.

En el primer tram de l’excursió anirem trobant arbres típics de conreu com avellaners i oliveres i horta.

Just quan el camí comença a pujar, el paisatge canvia radicalment, les alzines, falgueres, heures, no deixen passar la llum del sol i el camí es fa estret i ombrívol.. Durant la pujada es poden gaudir d’unes vistes precioses del Camp de Tarragona.

Quan el camí es torna més planer, creuareu fàcilment el riu de les Tosques tot saltant per les pedres. A partir d’aquí ja anireu trobant salts d’aigua que si el riu baixa amb força aigua, se’n veuen tres.

És el moment de buscar un lloc on descansar i disfrutar de la natura tan com es vulgui. El camí de tornada és el mateix camí d’anada, amb la diferència que ara és tot de baixada!